1136 sayılı Avukatlık Kanunu ve Noterlik Kanunu uyarınca gerçek ve tüzel kişilerin hukuki iş ve işlemlerini yargı organlarında ve icra dairelerinde vekalet yoluyla takip ettirebilmesi için bir avukata veya avukatlara vekalet vermesi zorunludur.
Önemli bir hatırlatma olarak; boşanma, nafaka, tanıma ve tenfiz davaları için çıkartılacak vekaletnameler özel yetki ve fotoğraf içermelidir. Aksi takdirde mahkemelerce kabulü mümkün olmamaktadır.
Yurt dışında ikamet etmekte olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kendilerine en yakın Türk Konsolosluğu'na müracaat ederek hangi avukat/avukatların adına vekalet çıkartmak istiyorsa gerekli bilgileri verdiği takdirde (Avukatların isimleri, TC numaraları, adresleri) vekaletname çıkarmaları mümkündür.
Yurt dışında yabancı ülke yargı organları önünde boşanan Türk Vatandaşlarının (vatandaşlardan biri Türk diğeri yabancı vatandaş olması halinde de aynı durum geçerlidir) yabancı mahkeme ilamını Türk yargı organlarında tanınmalarını istemeleri halinde yabancı mahkeme ilamına Türkiye Cumhuriyeti'nin de taraf olduğu Uluslararası Sözleşme uyarınca apostil şerhi koydurmaları zorunludur. Aksi takdirde işbu vekaletnamelerin Türkiye'de kabulü mümkün değildir.
Bununla birlikte önemle hatırlatmamız gereken diğer bir husus da tapudaki iş ve işlemler için genel dava vekaletnamesi kabul edilmemekte olup özel yetkileri içeren "özel vekaletname" gereklidir. Ayrıca noterde yapılacak iş ve işlemler için müvekkillerin tarafımıza verdikleri "genel dava vekaletnamesi" yeterli olmayıp özel vekaletname gereklidir.
Av.Çiğdem KEZER